Autor |
Wiadomość |
Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
zona chorego
Odpowiedzi: 41
Wyświetleń: 16714
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-05-16, 18:03 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
Przegralismy walke z bezlitosną chorobą...Mąż odszedl 12 maja
|
zona chorego
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-02-13, 12:25 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
Jestem zalamana mąz ma przerzuty do rdzenia kręgowego
Nie wiem czy zostanie zakwalifikowany do naswietlan.Nie wiem jak mu pomoc.Traci czucie w nogach,ma problem z utrzymaniem moczu.. Boze czy to zbliza się koniec? |
zona chorego
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-17, 19:44 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
Kontolne badanie Tk będzie we wtorek miał.. |
zona chorego
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-11-17, 07:59 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
Witam ponownie... Mąz jest po drugich naswietlaniach... Bole są duzo mniejsze... zmniejszył nawet dawkę leku przeciwbolowego Doltardu... Cisnienie mu się unormowało, wygląda że spowodowane było Ketonalem... Teraz dostaje sterydy... Ma wilczy apetyt,tylko jest opuchnięty.. Mąz jest objęty badaniem klinicznym i we wtorek idzie na podsumowanie... będzie mial badania.. tk, badanie krwi itp. Martwię się co będzie dalej, bo wygląda że leczenie juz jest zakonczone..
Cieszy mnie że mąz jest w dobrej formie psychicznej i niezle wygląda, ale niestety widac ze oddech ma coraz cięzszy i bardzo się męczy... Czy tak juz będzie do konca? Chodzi mi o dusznosci... |
zona chorego
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-26, 07:11 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
Daj Boże zeby to było tylko przejsciowe... |
zona chorego
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-26, 06:46 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
Wiem ze podawaną miał kroplowkę z potasu a wczesniej krew.. |
zona chorego
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-26, 06:29 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
Witam ponownie... Mąz zakonczył chemioterapię... Wydawalo się że lepiej się czuje ... Wrocil mu smak... Nowy problem się pojawił... wyskoczylo nadcisnienie, nigdy nie mial przedtem problemow z cissnieniem.... Od w czwartku lekarz probuje mu uregulowac na razie nie udaje się Co się obnizy to znow rosnie... Odstawila pani doktor męzowi Ketonal ktory brał dosc długo,
Ja się martwię czy to nie robi sie niewydolnosc nerek...?
Pani doktor powiedziala ostatnio mi ze tak naprawdę nie wie z czego to cisnienie.... |
zona chorego
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-29, 13:45 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
Dziękuję Romku że do mnie napisałeś.... Śledzę Twój watek i wiem ze jestes dzielnym facetem... możesz być przykładerm dla innych....
Widzisz mój mąz ma zupełnie inny sposób postępowania... Wie ,ze jest nieuleczalnie chory... Raczej nie mowi o chorobie.... więcej rozmyśla, ale on taki jest małomowny i zamknięty
Ja przeciwnie chcę znać nawet najgorsza prawdę....
Latwo nie jest,ale lepiej wiedziec co nas czeka ...
Mimo wszystko myslę że nie będzie tak żle..
Pozdrawiam |
zona chorego
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-27, 06:55 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
Tak powiedziałam lekarz o chrypce...Nie jest bardzo rozmowna skwitowala , ze niestety z to świadzy o zawansowaniu choroby...Moze byc ze są nacieki na okolicach tchawicy?
A co znaczą szumy w uszach?
Na moj rozum to wydaje mi się ze choroba postępuje... |
zona chorego
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-21, 15:33 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
Witam ponownie....
Mąz jest po drugiej chemi we wtorek będzie mial dolewkę... Musze powiedziec, ze teraz dłuzej do siebie dochodzi niz po pierwszej... Nie wymiotuje,ale jest bardzo oslabiony, ciągle mu zimno... Czy kazdy kurs chemi to ten sam lek? czy moze inny...
Mam pytanie... po drugiej chemi mąz ma prawie caly czas chrypkę ktorej nigdy wczesniej nie mial... Nie kaszle..
Czy to normalne czy coś się dzieje?
Pozdrawiam |
zona chorego
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-09, 07:07 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
Straszne...tak bardzo się boję... |
zona chorego
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-08, 20:14 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
Dziękuję za odpowiedz... Przepisalam napewno tak jak bylo napisane sprawdziłam... Wygląda na to ze jednak nie jest dobrze...
[ Dodano: 2012-07-08, 22:02 ]
Niestety zdaje sobie sprawę ze nie zostanie mąz wyleczony..Nie chce zeby tylko cierpiał...
Nie wspominalam wczesniej ale 2 lata tmu na raka pluc zmarla męza mama...
Maż zdaje sobie sprawę jak powazna to choroba...
Powiedz proszę jakie są rokowania...Jak pytam lekarza to tak bardzo ogolnie mowi... |
zona chorego
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-08, 18:06 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
TK klatki piersiowej + TK jamy brzusznej - 23.04.2012
Trudny do opomiarowania guz pluca prawego zamyka oskrzela do segm. plata srodkowego pluca prawego, powodujac niedodme plata gornego i srodkowego prawego pluca. Guz zlewa sie z obszarem niedodmy i z powiekszonymi wezlami wneki prawej, nacieka sciane klp powodujac destrukcje zeber II i III w odcinku przedniobocznym i najprawdopodobniej zebra I w odcinku przednim, nacieka prawa tetnice plucna w okolicy jej podzialu.
Pluco lewe bez zmian ogniskowych.
Wezly chlonne przytchawiczne lewe do 16 mm, podostrogowe 24x17 mm. W srodpiersiu przednim obszar tkankowy o wym. poprz. 30x20 mm, o obrazie nieco nietypowym dla zmian wezlowych - przetrwala grasica?
Wyzej ustawiona prawa kopula przepony.
W prawym placie watroby w fazie tetnicznej badania uwidocznily sie dwa obszary wzmocnienia kontrastowego o sr ok. 15 i 27 mm, izodensyjne w fazie miazszowej - naczyniak? Wieksza ze zmian ma nietypowe dla naczyniaka wzocnienie /wieksze w centrum zmiany/ - wskazana korelazja z obrazem USG - do rozwazenia dalsza diagnostyka w MR. Poza tym watraba bez zmian.
Pecherzyk zolciowy, drogi zolciowe, trzustka, sledziona, oba nadnercza, i obie nerki bez zmian. Wezly chlonne jamy brzusznej i miednicy mniejszej nie powiekszone. Aorta brzuszna i tt. biodrowe nieposzerzone, zmienione miazdzycowa. Poza wyzej opisana destrukcja zeber, pozostale struktury kostne uwidocznione w badaniach bez zmian ogniskowych.
Okres leczenia w Zakladzie Teleradioterpii: 07.05.2012 do 11.05.2012
Zastosowane leczenie:
Radioterapia na obszar szczytu pluca prawego i srodpiersia z objeciem sciany klatki piersiowej. Dawka 2000 cGy/t w 5 frakcjach w warunkach fotonow X6MV technika 2 pol p/leglych.
TK klatki piersiowej + TK jamy brzusznej - 13.06.2012
W kontrolnym TK klatki piersiowej guz pluca prawego zamyka oskrzela gornoplatowe i oskrzela do segmetow plata srodkowego pluca prawego, powodujac niedodme plata gornego i srodkowego prawego pluca. Guz zlewa sie z obszarem niedodmy i z powiekszonymi wezlami chlonnymi wneki prawej, nacieka sciane klatki piersiowej powodujac destrukcje zeber II i III w odcinku przednio-bocznym i najprawdopodobniej zebra I w odcinku przednim, nacieka prawa tetnice plucna w okolicy jej podzialu. Guz mierzy ok. 110x90 mm, poprzednio 120x100 mm. Guzowi towarzyszy niedodma plata srodkowego i obszary matowej szyby po naswietlaniach. W seg. 6 drobny guzek poprzednio ledwo widoczny, nie mozna wykluczyc innych bardzo drobnych guzkow w plucu lewym choc to nie pewne.
W oplucnej po prawej pojawil sie plyn w niewielkiej ilosci.
Wezly chlonne przytchwaiczne gorne prawe do 17x12 mm, podostrogowe 24x15 mm. W srodpiersiu przednim obszar tkankowy o obrazie nieco nietypowym dla zmian wezlowych - przetrwala grasica? mniejsza niz poprzednio.
Wyzej ustawiona prawa kopula przepony.
W prawym placie watroby w fazie tetnicznej badania nadal widoczne sa dwa obszary wzmocnienia kontrastowego o sr. ok. 15 i 27 mm, prawdopodobnie naczyniaki? Wskazana korelacja z obrazem USG, do rozwazenia dalsza diagnostyka w MR. Poza tym watroba bez zmian.
Pecherzyk zolciowy, drogi zolciowe, trzustka, sledziona, oba nadnercza i obie nerki bez zmian. Wezly chlonne jamy brzusznej i miednicy mniejszej niepowiekszone. Poza wyzej opisana destrukcja zeber, pozostale struktury kostne uwidocznione w badaniach bez zmian ogniskowych.
Przepisalam dokladnie wyniki badan i prosze o interpretacje. |
zona chorego
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-07, 06:14 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
Witam ponownie...
Mą z po pierwszym kursie chemii jakos doszedl w miarę szybko do siebie... Wrocił mu apetyt co mnie cieszy... (wazy 54kg więc dobrze by było zeby nie tracił na wadze).
Nie o tym chciałam... W wypisie ze szpitala z ostatniego pobytu zmartwił mnie opis TK... Jak zaznaczałam u męza rak jest rozpoznany w plucu prawym, a teraz w drugim badaniu stwierdzają guzek, ktory nie byl widoczny wczesniej, w lewym plucu - jest napisane ze nie wyklucza się ze jest ich więcej... Oprocz tego stwierdza się obecnosć plynu w oplucnej....
Bardzo mnie to zmartwiło bo to badanie było zrobione po naswietlaniach... Wygląda jakby lampy w zasadzie nie pomogly, poza tym ze zmniejszyły się bole...
A i jeszcze... w pierwszej tomografi nie okreslono wielkosci guza a teraz podają 110 na 100mmm...
Jak zapytalam lekarz o zmiany w lewym plucu to powiedziala ze to nie ma znaczenia..
Martwi mnie ze chemia tez nie wiele pomoże...
[ Dodano: 2012-07-07, 07:40 ]
Te zmiany w lewym olucu to przeżuty? |
zona chorego
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-04, 17:42 Temat: rak plaskonablonkowy pluca prawego |
Wiem ze odrastaja i uwazam ze utrata włosow to nic w porownaniu z samą choroba...Wydaje mi sie ze chory mysli inaczej... |
|